Aktiviteter

Det är alltid liv och rörelse hos oss på gården. Du är välkommen att se och delta i vår vardag med hästar, djur, natur och allt som hör till. Exempel på aktiviteter att göra i området:

Sommaraktiviteter

 • Skogspromenader och bärplockning.
 • Fiskeutflykter till skogssjöar och fiskevårdsområden.
 • Åka traktor för barn.
 • Gång/cykel avstånd till sjö med badplatsen ”stallarna”.
 • Yoga i olika former.

Vinteraktiviteter

 • Slalomåkning mitt i Härnösand på Vårdkasen.
 • Längdåkning på preparerade elljusspår.
 • Pulkaåkning.
 • Sparkåkning.
 • Yoga i olika former.

Övrigt

 • Inom- och utomhusspel finns.
 • Böcker för barn och vuxna.

Platser att besöka i området och omkring Härnösand

Locke Gård

Locke Gård är en av Tidningen Lands och Lasse Åbergs hönsfaddergårdar. Under våren 2009 presenterades Lasse Åbergs idé om fadderhönor i tidningen Land. Hos Locke Gård tyckte de att det lät intressant och anmälde sig direkt. Deras höns har gott om utrymme och de får vara ute hela dagarna under sommarhalvåret, de är lyckliga höns.

Lockeby Gård

I butiken på gården finns härlig lantlig inredning för hem och trädgård, foder och tillbehör för djurhållning och mycket mer.

Hernö Gin

Ekologiskt gin från Norrland, Hernö Gin, som ligger i grannbyn. Sveriges första och världens nordligaste ginbränneri finns i byn Dala, strax utanför Härnösand i Ångermanland. Hernö Gin skapar unika destillerade gindrycker för genuint dryckesintresserade och lägger mycket tid i skapande för att ta fram produkter så välsmakande att det är överflödigt att blanda ut dem med något annat. Hernö Gin har flera produkter i Systembolagets sortiment; Hernö Swedish Excellence Gin, Hernö Navy Strength Gin och HernöFirst Craft Gin bl.a.

Härnösands havsbad Smitingen

Smitingen med sin stora sandstrand och härligt långgrunda vatten, är den största och mest välbesökta av badstränderna i Härnösand. Här finns volleybollplaner, serveringsbyggnad med toaletter, solstolar att hyra. Koppla av en stund på Café Smitingen som serverar lättare luncher, fika och glass. Havsbadet är delvis handikappanpassat, med ramp och handikapptoalett.

MittBi

MittBi har sin verksamhet i en grannby, Landtjärn. Mittbi räknas som en av de största yrkesverksamma biodlarna i Sverige med idag ca 700 samhällen. Målet är att vid full verksamhet klara av 1000 samhällen, vilket är dubbelt så mycket som man i Sverige anser sig klara av med en man. Detta uppnås genom användning av modern utrustning och väl planerad logistik. Dessutom kräver den karaktäristiska honungen som den norrländska faunan ger, mindre skötsel.

Västanåfallet

Upplev det fantastiska Västanåfallet på några meters avstånd, eller från hästryggen på islandshäst. Det är landets näst högsta vattenfall, 90 m. Ta del av Naturum som berättar om djurriket och hur människor levde i bygden förr i tiden. Var med om ett äventyr och testa den nya höghöjdsbanan. Vägbeskrivning: Fortsätt västerut på Stigsjövägen, skyltat hela vägen. Avstånd ca 2 mil.

Hotell Höga Kusten

Ta en biltur till Högakustenbron och avnjut en måltid vid det fina hotellet med utsikt över bron och vattnet, Hotell Höga Kusten. Hemvägen kan man ta vid sidan om älven mot Klockestrand. Med älven i jämnhöjd på ena sidan och bergsklippor på andra, blev denna väg utsedd till Sveriges vackraste år 1995. I Klockestrand kör man över älven på den ‘gamla’ älvbron, Sandöbron, som när den byggdes under 1940-talet var en av världens största broar.

Skuleberget

Gör ett besök till Skuleberget, en nationalpark som erbjuder många olika aktiviteter. Åk linbana upp till toppen eller var mer äventyrlig och klättra upp på bergväggen. Finns en lätt och en svår led att välja på. Eller gå en snittslad led till grottan. Om man vill göra en längre vandring med ryggsäck och matsäck, så finns det en gångled genom hela parken som tar dig till Slåttdalsskrevan, där vissa scener från Ronja Rövardotter spelades in. (Utsikten från berget där är obeskrivlig). Avstånd ca 6 mil.

Länsmuseet

Om vädret inte tillåter för ute aktiviteter så kan man göra ett besök på Frilufts- och Länsmuseet på Murberget. Här finns det saker att se på även för den trötte och den uttråkade. Man färdas på en resa genom flera rum och får ta del utav mycket ex. kolla i vapenkammare, se hur det levdes på ett skepp förr i tiden (missa inte mössen som man kan se bo i ena sidan utav båten) till att kliva in i ett vardagsrum på 50-talet. Ute på området Murberget kan man besöka gamla fäbodar, se hur undervisning skedde förr i tiden, göra ett besök i handelsboden och då får man bara inte glömma att köpa en karamellstrut, för att få den rätta gamla känslan.

Härnösands Simhall

Om det inte är badväder utomhus kan man göra ett besök på Härnösands Simhall, där det även finns olika träningsmöjligheter.

Technichus

Här får barnen delta i olika saker och se hur viss teknik fungerar.

Coop Brunne

I vår Stigsjöbygd har vi både livsmedelsbutik och bränsle, 3 km från vår gård. Brunne Livs har öppet alla dagar i veckan och Stigsjö Bränsle, automatmack, både med bensin och diesel.

Häggby Gård

Till den som älskar gårdsproducerade ostar är Häggby Gård i Häggdånger ett måste. Här kan man köpa Axelina och Julia, ja ostar vill säga, och många andra produkter gjorda från gårdens kor. Gå in på deras hemsida så kanske något av deras gårdsprogram kan vara av intresse.

Hemsö Fästning

Bakom kärnvapenskyddande pansar, insprängt i urberget i Storråberget på 40 meters djup finns Hemsö fästning. Fästningen som bemannades av 320 personer är intakt och ger en unik inblick i en av Sveriges viktigaste kustförsvarsanläggningar under Kalla Kriget. På Hemsöns norra sida finns även med sitt speciella bergrum och natursköna läge Havstoudd. Kläffsön är ett tredje bergrum i försvarssystemet spärrbataljon Hemsö och ligger på Hemsöns östra sida. Anläggningarna ligger i en storslagen och vacker natur med utsikt över Höga kusten och Ångermanälvensutlopp i Bottenhavet. En nybyggd restaurang med en underbar utsikt över Bottenhavet finns nu i anslutning till fästningen.

Härnösands bilmuseum

Den 31 maj 2015 slog Calle Lundqvist upp portarna till Härnösands bilmuseum. Redan då var museet stort, om inte det största i Sverige. År 2016, med 180 bilar, åtta temahallar och café håller bilmuseet stabilt den titeln. Förutom bilarna så bjuds besökarna i de olika temahallarna på historiska tillbakablickar av olika slag. Under ett besök på museet för man en nostalgitripp som heter duga. När det kommer till bilar finns där en härlig mix. Medan många museer håller sig till viss typ av bilar så blandar Härnösands bilmuseum värdefulla rariteter med helt vanliga folkhemsbilar. Här finns allt från en amerikansk jänkare som Cadillac Eldorado som europeiska klassiker som Volvo 142 och postbilen Tjorven från 70-talet. Museets olika avdelningar är; förkrigsbilar, amerikanare, öststatsbilar, västeuropeiska bilar och folkhemsbilar. En del är inlånade, men många är Calle Lundqvist egna och han har också gjort iordning dem själv. En av de senaste tillskotten inför 2016 är en replika av Helgonets P1800, som är placerad på museets tak. Se gärna Youtube filmen om museet.

Mat & Nostalgi

Två mil från vår gård finns Mat & Nostalgi, en butik och kafé/hamburgeri i svensk 50-60 tals stil. I butiken finns även en ’Speed shopper’ där det säljs nya och gamla bildelar. Under sommarhalvåret finns även ett mer traditionellt sommar-loppis.