Blogg

Våra ”nya” djur på gården.

Sedan vår senaste uppdatering (som är alltför längesedan) har vi införskaffat några nya vänner på gården.

Vilda är vår hund. Hon är en Vit herdehund på 2 år. En smart vakthund som endast varnar om det kommer nya människor eller bilar upp på gården. Hon spenderar helst sin tid att leka i skogen, hänga med på ridturer, äta korv eller mysa i soffan.

Julius (Julle) är Alvas nya ponny. Han är en valack på 17 år som älskar att leka agility, hänga med i skogen eller köra sin vagn.

Kaninen Benji som Alva egentligen döpt till ”kanin”. Han bor i stallet tillsammans med våra stallkatter. Mumsar morötter och tar små koppelpromenader med Alva på sommaren.

Ny häst på gården!

tristanSäg hej till Tristan! Vår nya islandshäst som ska ingå i verksamheten. Planen är att han ska få vara med att bidra både på ridutbildning och yoga/meditation med häst. Spännande, eller hur?

Tristan har ett hjärta av guld och har redan charmat oss alla. Han är världens snällaste, utstrålar trygghet och visar en stor nyfikenhet och positivitet. Vi ser framemot vår resa med denna guldklimp!

Första sommaren!

Tiden sedan Alva kom in i våra liv har gått rasande fort! Hon är redan 3 månader och under tiden som vi har njutit (och kämpat) i den fantastiskt omtumlande bebisbubblan, har vi förberett gården inför sommaren.

Röda boningshuset är näst intill fullbokat fram till mitten av augusti. Snickarstugan har vi fortfarande lediga datum kvar till. Först till kvarn!

Det är inte svårt att fylla dagarna här i Ultrå. Vi bygger, planerar, städar, sköter trädgården, bygger lite till och tar hand om djuren såklart. Vi gör allt för att våra gäster i sommar ska trivas, både två- och fyrbenta. Vi har tyvärr inte fått tag i några höns ännu, det har vi kanske bättre lycka med nästa år. Däremot är allt annat i rullning och vi har redan checkat in våra första hyresgäster.

Det är så spännande att se vilka växter som kommer fram nu på gården. Björkallén är grön och vacker, vinbärsbuskarna rensade på ogräs, rabarberna är färdiga att koka saft på (en paj har vi redan mumsat i oss) och växthuset är fyllt med bl.a. tomatplantor och vindruvor.

Djuren har blivit piggare av våren. Både hästarna och katterna springer och leker med ny energi i kroppen!

Det är inte ofta vi får tid att uppdatera bloggen här på hemsidan. Vi försöker istället hålla vårt Instagram konto aktivt med vad vi gör här och hur allt utvecklas. Kika in om ni vill se mer av gården och vårt liv här i Ultrå: https://www.instagram.com/ultrahastgard/

Projekt Bagarstuga

Vi har påbörjat renoveringen av bagarstugan. Tyvärr gick det inte att rädda bakugnen som vi så gärna ville behålla. Istället blev köket betydligt större! Bilden av hur slutresultatet ska bli är inte helt färdig, men vi vill bygga en mindre eldstad och behålla den mysiga lantliga känslan i rummet. Det kommer bli så bra när det är klart!

Jag skriver ”vi” hela tiden, men egentligen observerar jag bara själva arbetet. Som gravid i åttonde månaden så är jag inte till mycket hjälp när det gäller att bära eller lyfta tungt. Medan de andra kämpar på med det fysiska arbetet så kan det se ut ungefär såhär för mig istället;

thumbnail_img_7915

//Caroline

Jag ser det snöar!

Det är inte en dans på rosor att bygga hage i djupsnö, men med rätt verktyg gick det förvånansvärt lätt ändå! Nu har vi nära att fylla på med foder och vatten till den nya hästen som kom hit i helgen. Vi försöker underlätta skötseln av hästarna så mycket vi kan och är öppen för nya ideér som kan bidra till ett mer ergonomiskt arbetssätt. Tveka inte att tipsa oss om ni sitter på tidsbesparande lösningar för en hästgård!

Vi passade på stödelda under helgen då det var som kallast -18,5 grader och hann även förbereda ved inför nästa våg av kyla. Vintern har ju nästan bara börjat 😉

img_0936img_0938img_0941img_0945img_0949

Januari

Vilket fantastiskt januari-väder vi har! En aning kallt, men det gör det bara ännu mysigare när vi får en anledning att elda i våra kaminer och vedpannor.

Vi har påbörjat renoveringen av bagarstugan som Ulrika och Tonny ska flytta in i. Det är ett utmanande projekt men det kommer bli så fint när det är klart! Under tiden bor dem i vårt röda boningshus där vi kommer ha ”Bo på Hästgård” från och med i maj.

På söndag flyttar vår första inackordering in i stallet. Det ska bli spännande och roligt med fler hästar på gården. Vi har bara ett litet problem… hästen som flyttar in är en fuxvalack som heter Ra, precis som min egen häst 😉

Det är två till stallplatser som är uppbokade från och med mars. Men än har vi gott om plats. Det är så roligt att få mer rörelse och aktivitet på gården!

Medan vi njuter till fullo i nuet, längtar vi även till våren och sommaren som har så mycket att erbjuda.

img_0832img_0842img_0860img_0912img_0916

//Caroline

Ultrå 126

Äntligen har vi flyttat in på vår drömgård!

Den 1:a december fick vi nyckeln och nu har vi hunnit installera oss lite i vårt nya hem. Vi stormtrivs och hästarna likaså.

Det känns fortfarande overkligt att vi lyckats ro detta i land. Jag är så tacksam!

Hemsidan och bloggen kommer att få nytt liv med det nya året. Vi har mycket planer för gården och 2019 ser oerhört spännande ut.

IMG_7013
En av våra hagar bakom Ladugården/Stallet

IMG_7033

IMG_7034
Ra Från Snäcksjön

IMG_7009
Ingång till ”Bo på Hästgård”

IMG_6981
Solros Från Gravbränna

HestaPrana

Caroline -19Prana betyder livskraft, inom yogisk filosofi. Det är den vitala energi som finns i allt levande. Med hjälp av rörelserna i yoga (asanas) och andningsövningar (pranayama) kan vi förbättra flödet av prana i vår kropp. Enklaste sättet att fylla på och förbättra vår prana är genom andetaget, desto bättre lungkapacitet vi har desto bättre framkomlighet skapar vi för energin inom och kring oss. Detta är grunden för en hälsosam kropp i balans.

Jag valde att kalla mitt företag för HestaPrana på grund av att kontakten med hästarna har varit mitt största stöd sedan barnsben. Med hjälp av deras totala närvaro och harmoni har jag lyckats landa i mig själv och alltid hittat tillbaka till andetaget under även de stressigaste och tuffaste stunder i livet.
Jag vet att de flesta som varit i kontakt med dessa fyrbenta har någon gång fått känslan av ”ett inre lugn och påfyllnad av energi” efter att ha spenderat tid i deras närvaro. 

Min största passion inom HestaPrana är att kombinera Yoga med Ridning. Mer info om detta kommer.

Yoga är till för alla! 

Du behöver inte vara hästintresserad för att Yoga med mig. Jag vill hjälpa människor att hitta och bibehålla en atletisk hållning i vardagen. Genom att använda kroppen rätt, öppnar vi upp de blockeringar som vi samlar på oss genom livet. Det är så häftigt att se människor bli gladare, lugnare och samtidigt orka mer ”bara” genom att lära sig andas bättre och använda kroppen på ett sätt som gynnar oss. Därför erbjuder jag Hatha Yoga för alla typer av människor, med mycket inspiration av alignment. Yoga är inte bara ett utövande av rörelser och andningstekniker… Det är ett tillstånd! När du börjar nosa på den känslan av välmående, kommer du vilja fortsätta sträva efter den. Det finns vetenskapliga studier på regelbunden träning av asanas, pranayama och meditation som visar positiva effekter på kroppen både fysiologiskt och psykologiskt. Här är några av dem;

Fysiska vinster:

 • Bättre hållning, ökad styrka och smidighet.
 • Minskad puls, lägre blodtryck och effektivare hjärtarbete.
 • Effektivare andning- minskad andningsfrekvens
 • Normaliserad matsmältning
 • Ökad energinivå och uthållighet
 • Bättre balans och koordination
 • Bättre immunförsvar
 • Bättre sömn
 • Lindring av smärta
 • Normaliserad vikt

Psykologiska vinster:

 • Bättre humör, ökat välbefinnande
 • Ökad självacceptans och självförverkligande
 • Bättre social anpassning och minskad fientlighet
 • Minskad ångest och depression
 • Ökad psykisk stabilitet
 • Bättre uppmärksamhet, koncentration och minne
 • Effektivare inlärning

Namasté!